השמות הגדולים של התעשייה הקיבוצית – גם אתם מכירים אותם!
כשאתם חושבים על תעשייה, מסחר ועסקים, כנראה שהתמונה האחרונה שעולה לראשכם היא תמונה של קיבוץ. על מה אתם כן חושבים? ככל הנראה על מרחב אורבני ומתועש, רועש וקדחתני. ואיזו תמונה עולה לראשכם כשאתם בכל זאת חושבים על קיבוץ? אווירה כפרית, מרחבים מוריקים ותמימות שמתקשרת עם המון דברים, רק לא עם ביזנס, מותגים ותעשייה מתקדמת.
ישנם עסקים גדולים שמוכרים בכל בית בישראל, אך לא כולם יודעים שהם צמחו כחלק מהתעשייה הקיבוצית. בשקט בשקט, צמחו אותם עסקים ומפעלים במרחב הכפרי – הנאיבי והעוטף, וכיום התוצרת שלהם מופצת בתפוצה רחבה וכלל ארצית. סביר להניח כי גם בבית או במשרד שלכם, תוכלו למצוא לפחות דבר עליו חתומה התעשייה הקיבוצית.
כמה דברים מעניינים על התעשייה והמפעלים בתוך הקיבוצים:
-
התעשייה הקיבוצית כולה מלוכדת תחת איגוד "התעשייה הקיבוצית", הארגון שקם בתחילת שנות השישים
-
על פי נתונים ודו"חות רשמיים, התעשייה הקיבוצית מגלגלת מיליארדי (!) שקלים בכל שנה
-
ישנם מפעלים שנמצאים בשטחי הקיבוצים ונמצאים בבעלותם
-
מנגד, ישנם מפעלים שנמצאים בשטחי הקיבוצים אך לא בבעלותם
-
עובדי המפעלים – חברי קיבוץ לצד עובדים שאינם חברי קיבוץ
-
ואולי הנתון המפתיע ביותר: ישנם מפעלים הנסחרים בבורסה
השמות הגדולים בתעשייה בישראל פועלים משטחי הקיבוצים
לרוב, שמם של מותגים ותעשיות נקשר עם המרחב העירוני: העיר הגדולה בה נוצרים חיבורים עסקיים, משרדים יוקרתיים בהם נחתמים חוזים שמנים וכיוצא בזה. רבים מתקשים לתפוש כי גם במרחב הכפרי – המתווך ומתוקשר כמרחב משפחתי, מוריק ודוגל בשיתופיות, צומחים עסקים גדולים ומתקיימת תעשייה. התפישה הרווחת (והמוטעית) היא שהקיבוצים הם מעין אזור סטרילי שאין לו כל זיקה לתהליכי ייצור ועסקים, אך בפועל – המפעלים הגדולים ביותר נמצאים בשטחי הקיבוצים, המושבים והמרחב הכפרי.
אז אילו חברות הינן חלק מהתעשייה הקיבוצית שגם אתם מכירים? לפניכם, רשימה חלקית:
-
נטפים
-
אבן קיסר
-
ארד
-
עוף טוב
-
מילועוף
-
יטבתה
-
עלבד
-
פריגת ועוד...
המפעלים והתעשיות פועלים בשלל קיבוצים – מצפון ועד דרום:
-
חצרים
-
שדותי ם
-
רביבים
-
גזית
-
הירדן
-
דגניה
-
מענית
-
מעברות
-
משמר העמק
-
גלעד
-
כפר עזה
-
סאסא
-
עין המפרץ
-
שמיר
-
צובה ועוד...
ולא רק מפעלים ותעשיות: גם עסקי בוטיק קטנים צומחים בקיבוצים
לצד המפעלים הגדולים שהתוצרת שלהם מופצת ברמה ארצית, גם ישנם עסקים קטנים שפועלים בקיבוצים. לצד האנשים שגילו את הקסם שבבילוי במרחב הכפרי כבר לפני שנים כמו למשל אטרקציות בקיבוצים או מסעדות בקיבוצים, ישנם אלו שעדיין מתקשים לעשות את החיבור שבין קיבוץ לבין מרחב של פנאי ובילוי.
המילים מסחר ועסקים כבר לא זרות במרחב הכפרי-קיבוצי, אלא להפך. ישנה פריחה של עסקים משלל תחומים: תיירות ונופש, קולינאריה, בריאות, סדנאות, תרבות פנאי, אופנה, אטרקציות והרשימה עוד ארוכה! גם אתם תוכלו להגיע אל הקיבוצים השונים בישראל, לתמוך בעסקים המקומיים וליהנות מבילוי בנינוח כפרי! ויש להם גם מלא מבצעי נופש וטיולים!